19. yüzyılda inşa edilen ve İzmir Urla’da yer alan Karantina Adası, günümüzde ziyarete açık mı? hikayesi ne? Karantina Adası’nda denize girilebilir mi? 

Karantina Adası, Osmanlı döneminde bulaşıcı hastalıklarla mücadele kapsamında kullanılan bir alandır. Veba ve kolera gibi salgın hastalıkların yayılmasını önlemek için karantina merkezi olarak inşa edilen adada, diğer ülkelerden gelen yolcuları kontrol etmek için de kullanıldı. Adada özel dezenfeksiyon sistemleri uygulanarak hastalıkların ülkeye yayılması engellenmeye çalışıldı. Peki günümüzde bu adada ne var? Ziyarete açık mı merak ediliyor. 

Urla Karantina Adası-1

Bayraklı öğrencilerini ücretsiz eğitime davet ediyor Bayraklı öğrencilerini ücretsiz eğitime davet ediyor

İzmir Karantina Adası hikayesi

Ada 323 bin kilometrelik bir alana yayılmış haldedir. Karantina adasının kurulma amacı Avrupa’da yaygın olan salgın hastalıkların Osmanlı’da yayılmasını önlemektir. Bu hastalıklar, o dönemde pek çok kişinin ölümüne neden olan tifo, kolera, veba, sarıhumma ve lekeli humma gibi hastalıklardır. Bunun için, 1865’te İzmir’de karantina merkezi kurulmuştur. Gemi ile ülkeye gelen yolcular salgın hastalığa sahip olduğu düşünülüyorsa burada durdurulur, kıyafetlerinden arındırılıp dezenfekte edilirdi. kıyafetler dezanfekte edilirken 120 derece buhar kullanılırdı. Sonradan da doktor muayenesine sokulurdu. Adada 20 tane karantina binası bulunmaktadır ve bu binalar 600 kadar kişiyi karşılayabilecek şekilde tasarlanmıştır. Hastalık belirtisi gösterenler özel alanlarda izole edilirken, sağlıklı yolcuların ülkeye girişine izin verilirdi. Covid salgını döneminin ilk 6 aylık sürecinde de bazı kişiler 14 günlük karantina için bu adada tutulmuştur. 

Zamanla yaşanan tıbbi gelişme ve ulaşım imkanlarıyla karantina uygulamaları azaldı ve adanın kullanımı sembolik bir hale dönüştü. Günümüzde ada, tarihi dokusunu koruyarak varlığını sürdürmektedir.

Karantina adasına gidilebiliyor mu?

Karantina Adası günümüzde bir sağlık merkezi olarak kullanılmamaktadır ve Sağlık Bakanlığı’nın kontrolü altında olup, ziyaretçilerin girişine açık değildir. Sadece özel izinlerle akademik çalışmalar ve belirli projeler kapsamında adaya giriş yapmak mümkündür. Turistik ziyaret veya bireysel geziler yapmak mümkün değildir.

Urla-14

Karantina adası ne zaman açık? 

Bu ada, serbestçe ziyaret edebilecek bir yer olmadığından, belirli bir açık saat uygulaması yoktur. 

Urla karantina adasında denize girilir mi? 

Karantina adasında sahilde keyifli yürüyüşler yapmak, manzaranın tadını çıkarmak mümkündür. Adada denize girilebilse de deniz, kum, güneş tatilinden çok tarihi bir gezi yapmak daha olasıdır. 

Kaynak: Haber Merkezi