İZMİR GENEL

Gastro EFEST, Efes Selçuk’ta lezzet ve sohbeti buluşturdu

Efes Selçuk’ta düzenlenen 55. EFEST’te Gastro EFEST etkinlikleriyle ünlü şefler yerel ürünlerle yemek yaptı, söyleşilerle gastronomi konuşuldu.

Abone Ol

Efes Selçuk Belediyesi’nin “Geçmişi Hisset, Geleceği Keşfet” sloganıyla düzenlediği 55. EFEST, bu yıl da şehrin tarımsal zenginliğini ve mutfak kültürünü öne çıkardı. Festivalin en dikkat çeken bölümlerinden biri olan Gastro EFEST, ünlü şefleri, yerel tohumlardan üretilen gıdaları ve gastronomi söyleşilerini bir araya getirdi.

Yerel tohumlar festival mutfağında

6-7-8 Eylül tarihlerinde gerçekleşen etkinliklerde Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde üretilen sebze ve meyveler usta şeflerin ellerinde hayat buldu. Kadın üreticiler ile farklı bölgelerden gelen 31 kooperatif de ürünleriyle festivale katıldı. Şef Zeynep Tankaş, Hazer Amani, Emrah Köksal Zengin, Ramazan Adsız ve Özkan Koçak gibi isimler sahnede yöresel yemekler hazırladı.

Söyleşilerle gastronomi tartışıldı

Festival boyunca “Üretimin Dayanışma Gücü: Kooperatifler ve Kadın Emeği”, “Yerel Tohumun Kimyası”, “Gelenekten Geleceğe Gelişen Gastronomi” ve “Efes Selçuk Gastronomik Envanteri” gibi başlıklarla paneller düzenlendi. Şeflerin hazırladığı yöresel yemekler de söyleşilere eşlik etti.

Minik aşçılar sahnede

Efes Selçuk’un kurtuluş günü olan 8 Eylül’de, belediyenin drama kursu öğrencileri aşçı kostümleriyle sahneye çıkarak cupcake süsleme etkinliği yaptı. Çocukların performansı izleyicilere keyifli anlar yaşattı.

“Yerel mutfaklara sahip çıkmalıyız”

Şef Hazer Amani ve Nalia Karadeniz Mutfağı Başkanı Süleyman Tarakçı, Türk mutfağının kültürel zenginliğine dikkat çekti. Tarakçı, yöresel mutfakların sürdürülebilirliğinin kültürel bir direniş olduğunu belirtirken, Amani ise Türk mutfağının yurt dışında doğru tanıtılması gerektiğini vurguladı.