Zam yolda
Hasat edilen zeytinler fabrikaya getirildikten sonra, üretim süreci ortalama 1,5- 2 saat süren çok aşamalı bir işlemle tamamlanıyor. İlk olarak kantarda tartılan zeytinler boşaltılarak yıkama hattına alınıyor. Burada yaprak ve yabancı maddelerden ayrılan zeytinler, kırıcı adı verilen makinede hamur haline getiriliyor. Elde edilen zeytin hamuru, yağ ve posa ayrışımının gerçekleşebilmesi için yaklaşık 1 ila 1,5 saat dinlendiriliyor. Ardından santrifüj sistemine aktarılan hamur, burada yağ, su ve posa olarak ayrıştırılıyor. Son aşamada zeytinyağı bir kez daha suyla yıkanarak filtreleniyor ve natürel haliyle bidonlara dolduruluyor. Uzmanlar, 2025 sezonunda üretimin geçen yıla göre ciddi şekilde düştüğüne dikkati çekerek, "Geçen yıla kıyasla bu sezon rekolte yaklaşık yüzde 40 daha düşük. Zeytin ağaçları doğası gereği bir yıl çok, bir yıl az ürün verir. Geçen sene 'var yılı'ydı, bu sene 'yok yılı' olması nedeniyle doğal olarak verim azaldı. Ayrıca çok kurak bir yaz geçirdik ve sulama suyu konusunda da üreticiler büyük sıkıntılar yaşadı. Sadece Alanya'da değil, Türkiye genelinde de bu tablo bekleniyor" dedi. Zeytinyağının litre fiyatının son 2 yıldır sabit kaldığını da belirten yağ üreticileri, "2 yıldır fiyatlarda artış yaşanmadı. Şu an litresi 280 ila 300 lira arasında değişiyor. Ancak önümüzdeki günlerde fiyatların ciddi anlamda artması muhtemel" ifadelerini kullandı.




