Ramazan ayında oruç tutanlar için sağlıklı beslenme, hem enerji hem de sindirim sistemi açısından oldukça önemlidir. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, Ramazan sofralarında bulunması gereken en sağlıklı 10 besini açıkladı. Bu besinler, vücudun ihtiyacı olan tüm besin öğelerini sağlarken, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve sindirimi kolaylaştırıyor.

1. Sebze: Düşük enerji, yüksek vitamin deposu

Ramazan sofralarınızda yer alması gereken ilk besin sebzeler! Düşük enerji içeriği ile sağlıklı bir seçenek olan sebzeler, yüksek vitamin, mineral, lif ve su içeriği ile kan şekerini dengelemede önemli rol oynar. Ayrıca, kolesterolü dengeleyici özellikleri ile kalp sağlığına da fayda sağlar.

2. Baklagiller: Uzun süre tokluk sağlar

Mercimek, nohut, fasulye gibi baklagiller, protein, vitamin, mineral ve lif açısından zengindir. Ramazan ayında uzun süre tokluk sağlayarak öğünler arası açlık hissini azaltır. Ayrıca sindirimi destekleyerek mideyi rahatlatır.

3. Kefir: Sindirimi kolaylaştıran probiyotik deposu

Kefir, içerdiği protein, magnezyum ve fosforun yanı sıra probiyotikler ile sindirimi kolaylaştırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Ramazan ayında vücutta oluşan probiyotik eksikliğini gidermeye yardımcı olur.

4. Yoğurt: Sindirim sistemi dostu

Yoğurt, sindirim sistemini destekler, bağırsak sağlığını iyileştirir ve vücudun yağ yakımını hızlandırır. Ayrıca Ramazan'da iftar sonrası mideyi rahatlatır ve besin değerini artırır.

5. Yumurta: Zengin besin kaynağı

Yumurta, çoğu vitamin ve minerali içerir, kaliteli protein ve aminoasitler sağlar. Bu nedenle Ramazan sofralarınızda bulunması gereken bir besindir. Ayrıca enerji kaynağı olarak da vücuda fayda sağlar.

6. Salata: Vitamin ve mineral zengini

Çeşitli yeşillikler ve çiğ sebzelerden oluşan salatalar, vitamin ve mineral açısından zengindir. İftar ve sahurda mideyi rahatlatırken, vücudun ihtiyacı olan besin öğelerini sağlar.

Çin tuzu nedir? Gerçekten bağımlılık yapar mı? Çin tuzu nedir? Gerçekten bağımlılık yapar mı?

7. Hurma: Antioksidan deposu

Hurma, yüksek antioksidan içeriği ile bilinir. Ayrıca şeker, protein, lif, kalsiyum, fosfor, demir, potasyum, selenyum, A ve B vitaminleri içerir. Ramazan ayında vücuda enerji verirken bağışıklığı da güçlendirir.

8. Zeytin: Kalp sağlığına faydalı

Zeytin, tekli doymamış yağ asitleri, lif, antioksidanlar ve vitamin açısından zengindir. Özellikle kalp sağlığını koruyarak, Ramazan ayında vücudun ihtiyacı olan besin öğelerini sağlar.

9. Çorba: Sindirimi kolaylaştıran iftar başlangıcı

Çorba, sindirimi kolaylaştıran ve doyurucu özellikleri ile iftar sofralarının vazgeçilmezidir. Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliklere sahip olan çorbalar, vücuda hızlı enerji sağlar.

10. Ceviz: Kalp ve beyin dostu

Ceviz, Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri, protein, lif, antioksidanlar ve bitkisel steroller içerir. Kalp sağlığını desteklerken, beynin de doğru çalışmasını sağlar. Ayrıca kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.

Kaynak: HABER MERKEZİ