EKONOMİ

Türkiye'de yoksulluk makarna tüketimi zirveye taşıdı, kişi başı 7,3 Kilogram

Türkiye'de ekonomik verilen git gide bozulmasının etkileri gıda tüketiminde de kendini gösteriyor.

Abone Ol

Ucuz olduğu için vatandaşlar makarna yiyorlar

Türkiye'de yıllık kişi başı makarna tüketimi 7,3 kilograma yükseldi. Makarna birçok ülkede kültürel bir yemek olarak görülürken, Türkiye'de ucuz olması nedeniyle öne çıkıyor. Artan yoksulluk ve alım gücünün düşmesi makarna tüketimini artırıyor. 2013 yılında kişi başı tüketim 4,4 kilograma kadar gerilemişti. Geçen yıl ise tekrar yükselişe geçerek 7,3 kilograma ulaştı. Türkiye, 2023 verilerine göre dünya makarna tüketiminde 13. sırada yer alıyor. Listenin zirvesinde 23,3 kilogramla İtalya bulunuyor. İkinci sırada 17 kilogramla Tunus geliyor. Üçüncü sırayı ise 13,6 kilogramla Venezuela aldı. Yüksek kira fiyatları hane halkı harcamalarında en büyük payı alıyor. Gıdaya ayrılan bütçe payı giderek azalıyor. Türkiye et tüketiminde dünya ortalamasının gerisinde kalıyor. OECD ve FAO'nun 2024-2033 tarım raporuna göre, OECD ülkelerinde kişi başı kırmızı et tüketimi 34,8 kilogram. Avrupa'da bu rakam 34,5 kilogram düzeyinde.