Hulusi Kentmen, 20 Ocak 1912'de Bulgaristan'ın Tırnova kentinde doğdu. Genç yaşlarda İzmit Körfezi'nde büyüyen Kentmen, Akçakoca İlkokulu'ndaki tiyatro salonunda sanat hayatına ilk adımını attı.
Deniz Kuvvetleri'nde astsubay olarak görev yapan Kentmen, askerlik mesleğinin yanı sıra sanattan da kopmadı. Astsubaylık görevi 1961'de sona erdi.
Tiyatro kariyeri
Sanat hayatına Halkevleri'nde başlayan Kentmen, Burhan Tepsi tarafından keşfedildi. Rahmi Dilligil'in kurduğu Ses Tiyatrosu'nda sahne alarak profesyonel tiyatro kariyerine adım attı.
Hulusi Kentmen, 1965'te İstanbul Şehir Tiyatroları'nda sahnelenen Çatallı Köy adlı oyunda da rol aldı. Bu oyunu, Afyon’un Emirdağ ilçesindeki Çatallı Köy'de sahneleyerek halkın beğenisini kazandı.
Sinema kariyeri
Kentmen, 1942'de Sürtük filmiyle sinemaya adım attı. Kendisini “babacan ve tatlı-sert” karakterleriyle özdeşleştiren Kentmen, pek çok filmde baba, komiser, bahçıvan ve hakim gibi rollerde yer aldı.
Usta oyuncu, 500’e yakın filmde rol aldı ve birçok yapımda Kemal Ergüvenç ile Rıza Tüzün tarafından seslendirildi.
Özel hayatı ve ilgileri
1938 yılında Refika Kentmen ile evlenen Hulusi Kentmen, fotoğrafçılık ve keman çalma gibi hobilere de sahipti. 1980'de İzmir Fuarı'ndaki Akasyalar Gazinosu'nda sahneye çıkarak keman çalıp parodiler yaparak izleyicileri güldürdü.
Vefatı ve anısı
Hulusi Kentmen, 20 Aralık 1993'te böbrek yetmezliği nedeniyle 81 yaşında hayatını kaybetti ve Karacaahmet Mezarlığı'na defnedildi.
Vefatının 21. yılında İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği tarafından düzenlenen etkinlikte, Kentmen’in balmumu heykeli sergilendi ve 1956 model klasik otomobili anısına gösterildi.
Oynadığı bazı yapımlar
- Ali Baba ve Kırk Haramiler (1971)
- Mahmut Mangal (TRT, 1980)
- Zaman Mekan Makinesi (TRT, 1981)
- Parkta Bir Sonbahar Günüydü (TRT, 1984)
- Acımak (TRT, 1984)
Tatlı-sert mizacı ve babacan tavrıyla gönüllerde taht kuran Hulusi Kentmen, Türk sinemasının unutulmaz isimlerinden biri olarak hafızalardaki yerini koruyor.