Yılbaşı gecesi için hazırlanan menülerin lezzetli olduğu kadar besleyici ve sağlıklı olması, yeni yıla enerji dolu bir başlangıç yapmanıza yardımcı olabilir. Sağlıklı bir yılbaşı menüsü hazırlamak, doğru malzeme seçimi, uygun pişirme yöntemleri ve porsiyon kontrolüyle mümkündür.

Yılbaşı gecesi için sağlıklı öneriler

Yılbaşı sofrasında sağlıklı lezzetler sunarak ertesi gün hazımsızlık ve şişkinlikten uzak bir başlangıç yapabilirsiniz. Yılbaşı gecesi için sağlıklı beslenme alışkanlıklarını korumak adına porsiyon kontrolü, pişirme yöntemleri ve içecek tercihleri büyük önem taşır. Şık masalarda küçük porsiyonlarla sunum yapmak, fazla tüketimi önlemenin yanı sıra sofrada dengeli bir görünüm sağlar. Açık büfe yerine ayrı servis tercih edilerek kontrolsüz tüketim engellenebilir. Yemekleri hazırlarken kızartma gibi yöntemler yerine fırında, buharda ya da ızgarada pişirme tekniklerinin tercih edilmesi, hem lezzet hem de besin değerini korur. Et ve sebzeler, bu yöntemlerle pişirildiğinde sağlıklı ve hafif bir menü sunar. Ayrıca, alkol tüketiminde ölçülü davranarak sindirim sorunlarının önüne geçebilir, alkolsüz içeceklerle keyifli alternatifler yaratabilirsiniz.

Sağlıklı yılbaşı menüsü tarifleri

Başlangıçlar:
Hafif ve doyurucu başlangıçlar yılbaşı menüsünün vazgeçilmezidir. İşte birkaç öneri:

  • Çorba çeşitleri,
  • Fırınlanmış sebzeler ve mantar,
  • Zeytinyağlı yemekler,
  • Cacık, haydari, humus gibi soğuk mezeler.

Ana Yemekler:
Besleyici ve doyurucu ana yemekler için:

  • Fırında Hindi Göğsü: 

    Yıkanan 1 kilogram hindi göğsünün üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağı, birer tatlı kaşığı tuz, kırmızı toz biber, kekik, kimyon, karabiber ve sarımsak tozu kullanılarak hazırlanan karışım sürülür.

    Hindi göğsü alüminyum folyo serilmiş tepsiye koyulur. Tepsiye yarım çay bardağı da su eklenir ve folyo kapatılır.

    Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 45 dakika pişirilir.

    Folyonun üstü açılarak 15 dakika daha pişmesi sağlanır.

Kinoa Salatası

  • Kinoa Salatası: 

    1 su bardağı kinoa yıkandıktan sonra 2 su bardağı suyla tencereye alınır.

    Kaynadıktan sonra altı kısılır ve kapağı açık şekilde 15 dakika pişirilir.

    Kandil simidi nasıl yapılır: Pratik ve lezzetli tarif! Kandil simidi nasıl yapılır: Pratik ve lezzetli tarif!

    Başka bir kapta yaklaşık 400 gram pişmiş nohut, doğranmış birer adet salatalık, biber, soğan ve maydanoz, zeytinyağı, limon suyu, sirke, sarımsak ve tuzu karıştırılır.

    Kinoa da soğuduğunda karışıma eklenir ve karıştırılır.

Tatlılar:
Tatlı seçimini hafif tutarak menüyü tamamlayabilirsiniz:

Chia Puding-1

  • Chia Tohumlu Puding: 

           Yarım litre badem veya Hindistan cevizi sütü 100 gram Chia tohumuyla cam kavanoza koyulur.

           Üzerine 1 yemek kaşığı bal, doğranmış muz dilimleri ve vanilya eklenir.

           Karışım kapağı kapalı şekilde birkaç saat ya da bir gece buzdolabında bekletilir.

           Kaselere alındıktan sonra Chia tohumuyla ve meyvelerle süslenerek servis edilir.

  • İncir uyutması:

           500 ml sütü bir tencereye aktarıp, yoğurt mayalama sıcaklığına gelene kadar ısıtın

           8-10 inciri sıcak suda bekletin.

           İncirleri küp küp doğrayıp, ısınan sütün içine ekleyin

         Incir Uyutması

           El blenderı ile incirleri güzelce parçalayın.

           Tatlıyı kuplara paylaştırıp üzerini çay tabağı ile kapatıp, her yerini temiz bir mutfak bezi ile sarın.

           Bu şekilde en az 3 saat fermente olması için bekleyin.

           Sürenin sonun da buzdolabına kaldırıp, soğuduktan sonra üzerini süsleyerek servise sunabilirsiniz.

Kaynak: Haber merkezi