Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), FAO Türkiye Ofisi iş birliğiyle Dünya Gıda Günü kapsamında önemli bir raporu kamuoyuyla paylaştı. ‘Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenmenin Durumu 2025’ raporu, yüksek gıda fiyatlarının halk sağlığını tehdit ettiğini ve açlıkla mücadelede durumun ciddiyetini koruduğunu gösteriyor. Mevcut tahminlere göre 2030 yılına gelindiğinde dünya genelinde 512 milyon kişi hâlâ açlıkla mücadele ediyor olacak.

TasteAtlas sıraladı: Türkiye dünya mutfağı listesinde nerede?
TasteAtlas sıraladı: Türkiye dünya mutfağı listesinde nerede?
İçeriği Görüntüle

“Yüksek gıda fiyatları küresel risk oluşturuyor”

Etkinliğin açılışında konuşan TEPAV İcra Direktörü Gülbin Şahinbeyoğlu, yüksek gıda enflasyonunun özellikle dar gelirli haneler, kadınlar ve kırsal kesimlerde yaşayanlar için büyük risk oluşturduğunu vurgulayarak, “Sağlıklı beslenmeye erişim giderek zorlaşıyor” dedi.

Dünya Gıda Programı (WFP) Türkiye Ülke Direktör Yardımcısı Margaret Rehm ise artan maliyetlerin açlık ve obeziteyi aynı anda körüklediğine dikkat çekti ve “Dünya genelinde 2,6 milyar insan sağlıklı diyeti karşılayamıyor” ifadelerini kullandı.

“Halk sağlığı için yeni kriz kapıda”

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Temsilcisi Dr. Tasnim Atatrah, fiyat artışlarının yalnızca gıda sistemlerini değil aynı zamanda toplumsal sağlığı da tehdit ettiğini belirtti. İnsanların besleyici ürünlere erişemediğinde ucuz ve düşük kaliteli gıdalara yöneldiğini söyleyen Atatrah, bunun obezite ve kronik hastalık riskini artırarak “yeni bir halk sağlığı krizine” yol açtığını ifade etti.

Bölgesel eşitsizlik derinleşiyor

FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, küresel açlıkta sınırlı bir iyileşme olduğuna ancak bölgesel farklılıkların büyüdüğüne dikkat çekti. Selışık, “Afrika’nın pek çok bölgesi ve Batı Asya’da açlık artmaya devam ediyor. Mevcut tahminlere göre 2030 yılında 512 milyon insan hâlâ açlıkla mücadele edecek” dedi.

Selışık ayrıca kadınlarda anemi ve yetişkinlerde obezitenin yükseldiğini belirterek, bu yıl rapora eklenen Asgari Beslenme Çeşitliliği göstergesinin özellikle çocuklar ve kadınların beslenme kalitesindeki kaybı net şekilde ortaya koyduğunu söyledi.

Kaynak: İHA