Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte Elazığ’da vatandaşlar, bağışıklık sistemlerini güçlendirmek amacıyla bitkisel ürünlere ilgi göstermeye başladı. Tarihi Kapalıçarşı’da kış çayı, ıhlamur, tarçın, zencefil ve kuşburnu tezgâhları dolup taşarken, ginseng, propolis ve arı sütü içeren “direnç macunları” da yoğun talep gördü.
“Grip ve nezleye karşı bitkisel ürünlere talep arttı”
Elazığlı vatandaşlar, kışa hazırlık döneminde bağışıklık sistemini korumak için bitkisel ürünlere yöneliyor. Kapalıçarşı’da kış çayı, ıhlamur, zencefil ve kuşburnu gibi ürünler raflarda yerini alırken, paket halinde satılan doğal karışımlara da ilgi arttı.
Özellikle bağışıklığı güçlendirdiği bilinen ginseng, propolis, udu hindi, arı sütü, polen ve bal karışımıyla hazırlanan “direnç macunu”nun en çok tercih edilen ürünlerden biri olduğu belirtildi.
“En çok kış çayı ve zencefil tercih ediliyor”
43 yıldır aktar olarak çalışan Selçuk Aktaş, mevsim geçişlerinde grip ve nezle vakalarının arttığını belirterek vatandaşlara uyarılarda bulundu.
“Yazdan kışa geçiş döneminde vücut şaşırma evresine giriyor. Üşütme, grip, nezle ve öksürük olayları çoğalmaya başlıyor. Vatandaşlar kendilerine dikkat ederlerse bu hastalıklar azalabilir. Biz genelde ıhlamur, kış çayı, zencefil ve atom çaylarını öneriyoruz. En çok zencefil ve kış çayı tercih ediliyor” dedi.
Aktaş, ürün fiyatlarındaki artışa da değinerek, “Geçen seneye göre ıhlamurda yüzde 50-60 civarında fiyat artışı var. Kış çaylarında da benzer bir oran söz konusu. Ancak vatandaş yine de tedbir amaçlı alışverişini yapıyor” ifadelerini kullandı.
“Basit önlemlerle kışı hastalıklardan koruyarak geçirmek mümkün”
Selçuk Aktaş, hastalıklardan korunmanın en etkili yolunun vücut direncini yüksek tutmak olduğunu belirterek, “En önemli şey tedbirdir. Vatandaşlarımız soğuk içecekler veya karpuz gibi mevsim dışı besinler tükettiğinde boğaz iltihabı, öksürük, grip ve nezle kaçınılmaz olur. Biraz dikkat ederlerse hastalanmadan kışı atlatabilirler” dedi.





