Son dönemde çölyak hastaları ve gluten hassasiyeti olan bireyler için üretilen glutensiz ürünler, sağlıklı bireylerin diyetlerinde de sıkça yer almaya başladı. Ancak uzmanlar, bu eğilimin yanlış yönlendirmelere yol açabileceği konusunda uyarıyor.
“Çölyak hastaları için zorunlu, sağlıklılar için değil”
Medicana International İzmir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Mısra Aydın, glutenin buğday, arpa ve çavdarda bulunan bir protein olduğunu belirterek, “Çölyak hastaları için ömür boyu glutensiz diyet zorunludur. Ancak sağlıklı bireyler için böyle bir gereklilik yoktur. Gluten içeren tahıllar, lif, B vitaminleri, demir ve çinko gibi değerli besin öğeleri içerir” dedi.
Yanlış diyet faydadan çok zarar getiriyor
Glutensiz ürünlerin çoğunun işlenmiş ve düşük besin değerine sahip olduğuna dikkat çeken Aydın, “Birçok glutensiz ürün pirinç unu ve mısır nişastası içeriyor. Bu da kan şekerinin daha hızlı yükselmesine neden olabiliyor” diye konuştu.
Glutensiz diyetle kilo veren sağlıklı bireylerin aslında gluten nedeniyle değil, işlenmiş gıdaları azalttıkları için kilo verdiklerini vurgulayan Aydın, “Sindirim rahatlaması da çoğu zaman glutenin kesilmesinden değil, irritan gıdaların azaltılmasından kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.
Yetersiz beslenme riski taşıyor
Glutensiz diyetin potansiyel risklerine de değinen Aydın, “Lif, B12, folik asit, demir ve çinko eksiklikleri görülebiliyor. Ayrıca doyurucu alternatifler bulmakta zorlanan kişiler dengesiz beslenebiliyor. Bu da uzun vadede hem bağışıklık hem sindirim sistemine zarar verebilir” dedi.
“Moda diyetlere kapılmayın” uyarısı
Bazı sporcuların performans için glutensiz diyeti tercih ettiğini, ancak bunun bilimsel temeli olmadığını belirten Aydın, “Sağlıklı bireyler için glutensiz diyet gereksiz kısıtlamalara yol açabilir. Önemli olan gluteni kesmek değil, genel beslenme kalitesini artırmaktır” diyerek sözlerini tamamladı.




