Ege Denizi'nde, Santorini Adası çevresinde 28 Ocak’tan bu yana süren sismik hareketlilik, İzmir ve Türkiye’nin batı kıyılarında deprem riski yaratır mı? Bu kritik soru, İzmir Valiliği öncülüğünde düzenlenen koordinasyon toplantısında uzmanlar tarafından ele alındı.
Deprem fırtınası yakından takip ediliyor
Santorini Adası'nda meydana gelen art arda depremler, uzmanlar tarafından "deprem fırtınası" olarak nitelendirilirken, bu durum bölgedeki fay hatları üzerindeki etkileri açısından büyük önem taşıyor. Santorini’nin volkanik yapısı ve geçmişte yaşanan büyük depremler, olası senaryoları daha da kritik hale getiriyor.
İzmir için tehdit görünmüyor
İzmir Valisi Süleyman Elban, yapılan tüm modellemelere göre Santorini Adası civarında gerçekleşecek bir deprem, tsunami veya volkanik patlamanın İzmir’i etkileme ihtimalinin düşük olduğunu belirtti. Ayrıca, olası bir volkanik patlamada kül taşınımının da İzmir’de büyük bir sorun yaratmayacağını vurguladı.
"Sismik hareketlilik büyük bir tehdit oluşturmuyor"
Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Ege Denizi’nde meydana gelen depremlerin nedenlerini değerlendirerek şu ifadeleri kullandı:
"Afrika levhasının Anadolu ve Ege levhasının altına dalması sonucu üstteki Anadolu levhasında gerilmeler oluyor ve lavlar deniz tabanına çıkabiliyor. Ancak şu an görülen sismik hareketlilik büyük bir tehdit oluşturmuyor. Deprem fırtınaları belli bir süre devam edip duruyor, bu da öyle olacaktır. Çok büyük bir depremlere neden olursa kıyılarımızda, kıyıya yakın yerlerde çok çürük bina yıkılmalarına, tsunamiye neden olur. Aksi halde pek bir sorun olacağını düşünmüyorum. AFAD, hükümetimiz de gerekli önlemleri almış."
Ayrıca, Santorini’de büyük bir volkan patlamasının şu an için beklenmediğini belirten Görür, böyle bir senaryoda küllerin solunum yolları için zararlı olabileceğini ancak şu an herhangi bir volkanik hareketlilik tespit edilmediğini söyledi.