Türkiye’nin üç tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen kişi başı balık tüketiminin dünya ortalamasının gerisinde kaldığını belirten Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. M. Tolga Dinçer, bu durumu halkın balık tercihinde yaşadığı tereddütlere ve yanlış algılara bağladı.

"Dünya bizim balığımızı tercih ediyor"

Türkiye’de üretilen balıkların 80’den fazla ülkeye ihraç edildiğini belirten Prof. Dr. Dinçer, “Halkımız, deniz balığı ve çiftlik balığı arasında gereksiz bir ayrım yapıyor. Ancak yetiştirilen balıklarımız dünya pazarlarında büyük rağbet görüyor. Bizim de bu algıyı kırıp, haftada en az iki kez balık tüketmemiz gerekiyor” dedi.

Balik1

Türkiye’nin balık tüketimi düşük

Türkiye’de kişi başı yıllık balık tüketimi, deniz kıyılarında 19 kilogram seviyesine çıkarken, Anadolu’nun iç kesimlerinde bu oran 1 kilogramın altına düşüyor. Genel ortalama ise yıllık 6,2-7 kilogram arasında. Avrupa Birliği ortalamasının 24 kilogram olduğuna dikkat çeken Dinçer, Maldivler gibi ada ülkelerinde bu rakamın 153 kilograma kadar ulaştığını belirtti.

Mevsimine göre balık tüketin

Balık seçiminde mevsime dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Dinçer, bu yıl palamut ve hamsi avcılığında artış olduğunu vurguladı. Omega-3 almak isteyenler için sardalya, palamut, uskumru ve hamsi gibi göç eden balıkların yanı sıra, tüm yıl boyunca çupra, levrek, alabalık ve Türk somonunun sağlıklı tercihler olduğunu söyledi.

Sağlıklı pişirme yöntemleri önemli

Balık pişirme tekniklerine de değinen Dinçer, yanlış pişirme yöntemlerinin balığın besin değerini düşürdüğüne dikkat çekti. Hamsi gibi Omega-3 açısından zengin balıkların derin yağda kızartılması yerine çift tavalı yöntemle pişirilmesini önerdi. Ayrıca ızgara, fırın, buğulama gibi yöntemlerin de balığın besin değerini koruduğunu belirtti.

Rüyada hamile inek görmek ne demek? Rüyada hamile inek görmek ne anlama gelir? Rüyada hamile inek görmek ne demek? Rüyada hamile inek görmek ne anlama gelir?

Prof. Dr. Dinçer, modern pişirme cihazları için de 180-185 derece arasındaki sıcaklıkların ideal olduğunu vurguladı ve “Sağlıklı bir yaşam için balık tüketimini artırmalı ve doğru yöntemlerle hazırlamalıyız” diye ekledi.

Kaynak: Haber Merkezi