Almanya, 23 Şubat'ta yapılacak erken seçimler öncesinde aşırı sağ karşıtı protestolarla gündemde.
Aşırı sağcı ve göçmen karşıtı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin anketlerde ikinci sıraya yerleşmesi, ülke genelinde büyük çaplı protestolara yol açtı. Münih’te 200 binden fazla kişi aşırı sağa karşı sokaklara dökülerek AfD’yi protesto etti.
Münih’te 200 binden fazla gösterici sokağa çıktı
Almanya’nın güneyindeki Münih kentinde, AfD’nin yükselişine tepki olarak düzenlenen protesto, beklenenden çok daha büyük bir katılımla gerçekleşti. Alman DPA haber ajansına göre, her yıl ünlü Oktoberfest'in düzenlendiği Theresienwiese alanında toplanan göstericilerin sayısı 200 bini aşarken, organizatörler bu rakamın 320 bine kadar çıkmış olabileceğini belirtti.
Göstericiler, "Irkçılık ve nefret bir alternatif değildir" yazılı pankartlar taşırken, aktivist gruplar, Münih Film Festivali, kiliseler ve Münih’in önde gelen futbol kulüpleri FC Bayern ve TSV 1860 gibi kurumlar da protestoya destek verdi.
Gösteriye katılan emekli Veronika Frank, “Sağa karşı gösteri yapıyoruz. Bir daha asla. Sağcı fikirlerin tekrar kabul edilebilir olmasını korkunç buluyorum” diyerek endişelerini dile getirdi.
Ülke genelinde yaygın protestolar
Haber Metni: Münih'teki protestonun yanı sıra Hannover, Rostock ve Almanya’nın birçok kentinde de benzer gösteriler düzenlendi. Geçtiğimiz ay Berlin’in Brandenburg Kapısı’nda on binlerce kişi toplanarak AfD karşıtı sloganlar atmış ve anti-faşist şarkılar söylemişti.
Aktivistler, Almanya’daki bu protestoların Avrupa’daki diğer aşırı sağcı partilere ve ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni yönetimine karşı da bir mesaj niteliği taşımasını umduklarını belirtti.
AfD ve merkez sağ tartışmaların odağında
Haber Metni: Göstericiler, Almanya'da merkez sağın lideri Friedrich Merz ve onun partisi Hristiyan Demokratlar’ı (CDU) da eleştiriyor. Protestocular, Merz’in geçen ay parlamentoya sunduğu yeni sert göç yasası teklifini, AfD’nin desteğini alarak hayata geçirmeye çalıştığını öne sürüyor.
Almanya’da Nazi sonrası tüm demokratik partiler arasında yazılı olmayan bir kural olarak kabul edilen "aşırı sağcı partilerle işbirliği yapmama prensibinin" CDU tarafından çiğnendiği iddia ediliyor. Merz ise, AfD ile herhangi bir işbirliği içinde olmadığını ve bu partiyle çalışmayacağını vurguladı.